Kubhanga kwa Makanda · Kimbundu
China VAT Alert: Are Late Payment Interest Charges on Sales Contracts Taxable?
Foreign founders operating in China: learn whether interest charged for late payment on a sales contract is subject to VAT, based on official guidance from the State Taxation Administration.
China VAT Alert: Are Late Payment Interest Charges on Sales Contracts Taxable?
For foreign founders running a business in China, understanding value-added tax (VAT) rules on ancillary charges can be crucial for compliance. A recent Q&A published by the State Taxation Administration (STA) addresses a common scenario: a company sells goods, the sales contract stipulates interest for delayed payment, and the buyer pays that interest. Is the interest subject to VAT? Here is what the official answer says, explained for foreign entrepreneurs.
The Official Question and Answer
The STA website published a taxpayer inquiry (message time: timestamp 1789926720000, reply date: September 23, 2026) from a company that sold a batch of goods. The contract required the buyer to pay interest if payment was late. The buyer did pay late, and the company collected interest. The company asked whether this interest is subject to VAT.
The STA’s reply, from the STA website, cites Article 17 of the VAT Law of the People’s Republic of China. According to that article, “sales amount” refers to the consideration obtained by a taxpayer from a taxable transaction, including all consideration in monetary and non-monetary forms, but excluding output tax calculated under the general tax method and tax payable calculated under the simplified tax method.
The STA explained that the late payment interest collected by the company arises from the goods sales transaction and is charged together with the purchase price. Therefore, it constitutes consideration obtained from a taxable transaction. It should be included in the sales amount for the goods and VAT should be calculated and paid at the tax rate applicable to the sale of goods.
What This Means for Foreign Founders
If you operate a China-registered company that sells goods and charges interest for late payment, this guidance clarifies that the interest is not treated as a separate financial service. Instead, it is part of the sales amount for VAT purposes. This means you must include such interest in your VAT taxable sales and apply the same VAT rate as the goods sold. Failing to do so could lead to underpayment of VAT and potential penalties.
This principle can affect contract drafting and invoicing. When you include a late payment interest clause in a sales contract, ensure your finance team accounts for any interest received as additional sales revenue for VAT. Also, keep proper documentation of the interest charges and the related goods sale.
Key Takeaways from the STA Guidance
- Late payment interest is taxable: Interest charged due to delayed payment on a goods sale is considered part of the sales amount and is subject to VAT.
- Rate applies: The VAT rate for the goods sold applies to the interest, not a separate rate for financial services.
- Legal basis: Article 17 of the VAT Law defines the sales amount to include all consideration related to the taxable transaction.
- Compliance step: Include such interest in your VAT calculations and filings to avoid discrepancies.
Practical Steps for Compliance
Foreign founders should review their sales contracts for any clauses on late payment interest. If such clauses exist, coordinate with your accounting staff or tax advisor to ensure that any interest received is properly recorded as part of sales revenue. When issuing VAT invoices, the interest should be included in the taxable amount. Also, maintain clear records linking the interest to the underlying goods sale.
This answer is specific to the sale of goods. Other scenarios, such as interest on loans or services, may have different VAT treatments. Always consult the relevant tax rules or a professional for your specific situation.
This summary is based on information published by the relevant Chinese government website and is general information, not legal or tax advice.
For assistance with company registration and ongoing compliance in China, foreign founders can contact ChinaMNC on WhatsApp / WeChat at +86 153 1898 8535.